Kako kupiti nešto u SAD i to dostaviti u BIH?

Posljednje izmjene: 19.02.2020

Kako kupiti nešto u SAD i to dostaviti u BIH ?

1.Naručivanje – Možete obaviti kupovinu u bilo kojoj prodavnici koja prihvata BIH kreditne kartice za plaćanje te koja vrši dostavu u SAD. Također, možete obaviti kupovinu na bilo kojoj drugoj prodavnici, ali potrebno je prije kupovine provjeriti da li prodavnica dostavlja pošiljke direktno u Bosnu i Hercegovinu po povoljnijoj cijeni, da biste izbjegli plaćanje dodatnih troškova dostave ako koristite naš sistem. Također, bilo bi poželjno uporediti cijenu direktne dostave i cijenu dostave putem Pesoto sistema. 

Na našoj web stranici možete naći listu prodavnica na kojoj se mogu obavljati kupovine - te je bitno naglasiti da je ta lista ISKLJUČIVO INFORMATIVNOG KARAKTERA. Pesoto kompanija ne odgovara za proces kupovine koji obavljate samostalno, kao ni za sve moguće troškove do našeg skladišta - takve informacije ste kao klijent dužni provjeriti samostalno prije kupovine. Sistem korisničke podrške Vam uvijek stoji na raspolaganju za pitanja ili savjet pri kupovini - ali konačne odluke o kupovini ostaju na Vama kao klijentima. 

Nakon registracije na našoj stranici, biti će Vam dodijeljena personalizovana adresa skladišta u SAD, koju ćete naznačiti kao adresu dostave kada budete vršili kupovinu. Prije kupovine bilo kojeg proizvoda, nastojite se uvjeriti da dostava naručenog proizvoda u BIH nije zabranjena, te da je količina i težina u skladu sa pravilima carinjenja. Naš sistem korisničke podrške Vam također i za ovakva pitanja i nedoumice stoji na raspolaganju.

2.Deklariranje – Nakon slanja naručenog proizvoda na navedenu adresu, prodavač (web stranica na kojoj ste izvršili kupovinu) će vam dodijeliti kod za praćenje (tracking code/number), te se isti mora unijeti na Vaš Pesoto korisnički račun – kroz proces deklariranja pošiljke u našem sistemu. Navedeni kod se unosi u polje ''Kod za praćenje (tracking)''. Sljedeće je bitno navesti ime online prodavnice u kojoj ste izvršili kupovinu – u polju ''On-line prodavnica''. Nakon toga, potrebno je izabrati kategoriju naručenog proizvoda, te u polje ukucati vrijednost naručenog proizvoda (onaj iznos koji ste u konačnici platili online prodavnici). U polje ''detaljan opis sadržaja i količine'', potrebno je dodati opis naručenog proizvoda – npr. Adidas patike, broj 43, težine 900 grama. Na većini stranica prilikom kupovine nekih od proizvoda u dodatnim informacijama naći ćete detaljan opis proizvoda koji kupujete, te Vam isti može poslužiti u deklariranju pošiljke kroz naš sistem – tj. popunjavanja traženog polja. Nakon toga, potrebno je da kroz opciju ''Choose file'' priložite dokaz o plaćanju/račun (invoice) – u vidu word ili pdf dokumenta ili fotografije (jpg). Isti će olakšati proces dostavljanja/carinjenja naručenog proizvoda te umanjiti šanse mogućih odgoda/zadržavanja. Ukoliko to želite, možete izabrati neku od dodatnih opcija. Ove opcije je moguće izabrati sve do momenta dok pošiljka ne stigne u skladište u SAD. Kada pošiljka stigne u SAD skladište, na Vašem korisničkom računu će se ista pomjeriti u odjeljak ''Skladište SAD''. Dobiti ćete e-mail obavijesti o zaprimanju pošiljke u SAD skladište.

3.Slanje u BIH – Sve deklarisane pošiljke se šalju iz skladišta u SAD prvim narednim letom. Naša kompanija neće vršiti zadržavanje Vaših pošiljki u skladištu ukoliko su one deklarisane i spremne za slanje. Bitno je naglasiti da ne vršimo usluge konsolidacije, tj. nismo u mogućnosti da spajamo više vaših pošiljki u jednu te slanje na taj način. Razlog tome je zato što takav proces nema smisla, jer se troškovi dostave naplaćuju na osnovu težine svake individualne pošiljke, a težina se zaokružuje ka većoj na svakih 100g. Ako je vaša pošiljka stigla u skladište u SAD, a nije poslana u BIH, molimo Vas da nam se obratite kako bi mogli otkriti razlog te omogućiti njeno slanje sljedećim letom.Kada se sklop pošiljki među kojima je i Vaša otpremi iz skladišta za slanje narednim letom, dobiti ćete e-mail obavijesti da je Vaša pošiljka krenula iz SAD. Na Vašem korisničkom računu, pošiljka će se pomjeriti u odjeljak ''Poslano''.

4.Carinjenje - Sve pošiljke prolaze kroz carinski terminal prije nego što dođu u skladište u BIH. Carinski službenik provjerava vjerodostojnost robe i upoređuje deklarisanu vrijednost sa vrijednošću koja je navedena na pratećem računu (onom koji online prodavnica priloži kao fizički dokaz uz Vašu pošiljku), te također pregleda da li Vaša pošiljka sadrži neke nedozvoljene materije, proizvode ili proizvode koji su zabranjeni za uvoz. Također, vrši se pregled da li Vaša pošiljka sadrži proizvode koji se mogu uvoziti, ali pod određenim uslovima. Primjer koji možemo navesti je transport hrane, za koju je potrebno priložiti prateće dokumente: certifikat o zdravstvenoj ispravnosti, nalaz tržišnog i sanitarnog inspektora i slično. Također, vrši se utvrđivanje da li postoje pošiljka/pošiljke koje prelaze carinski limit od 300 KM (njihovom vrijednošću zajedno sa troškovima dostave). Sve detalje klijentima prenose službenici našeg sistema, poput detalja o proces plaćanja carinskih troškova ukoliko do istih dođe, detalje ukoliko je pošiljka zadržana na carini zbog nekih od razloga koje smo prethodno naveli. Carinjenje ne zahtijeva fizičko prisustvo primatelja, osim u situacijama kada carinski službenik to izričito zatraži..Samo u posebnim slučajevima kada je odobrenje carine potrebno, biti će neophodno prisustvo primatelja - uz sebe morate imati račun od kupovine na online prodavnici i potvrdu plaćanja, ili neke dodatne dokumente koje bi carinski službenik mogao da zatraži a o kojima bi Vas naši službenici obavijestili.

5.Pristizanje pošiljki u skladište i plaćanje za troškove dostave – Nakon carinjenja, pošiljke pristižu u skladište u Sarajevu. Nakon obrade istih, dobiti ćete e-mail obavijesti da je Vaša pošiljka stigla u Skladište u BiH, te da je sve spremno za plaćanje troškova dostave. Na Vašem korisničkom računu, pošiljka će se pomjeriti u odjeljak ''Skladište BiH''. U sklopu tog odjeljka, pored koda za praćenje pošiljke - pojaviti će se opcija za plaćanje troškova dostave - koje možete platiti direktno putem kartice ili dodavanjem sredstava na račun sa kartice, pa plaćanjem na taj način. Kada se platili troškove dostave, na Vašu e-mail adresu će stići poruka koja sadrži kod za preuzimanje pošiljke. Isti će Vam biti potreban pri preuzimanju pošiljke.

6.Izdavanje pošiljke i distribucija na prostoru BIH – Osoba koja preuzima pošiljku mora priložiti identifikacijski dokument i kod koji je poslan na e-mail adresu kao potvrda plaćanja troškova dostave. Moguće je preuzeti pošiljku u ime druge osobe, uz prilaganje identifikacijskog dokumenta i već navedenog koda. Pošiljka se moze izdati samo nakon što je potpuni iznos plaćen. Nakon plaćanja troškova dostave, moguće je naručiti i kurirsku dostavu, koja se odvija putem kompanije Euroexpress.

Detaljnije o posebnim koracima procesa možete naći u drugim dijelovima korisničke podrške.

Помогла ли вам статья?