Narudžba je već stigla u skladište u SAD, ali se njen status nije promjenio na mom privatnom računu.Iz kojeg razloga?

Posljednje izmjene: 29.11.2019

Na privatnom računu, u dijelu ''Skladište u SAD'', prikazivaće se samo one pošiljke koje su fizički zaprimljene, te koje su procesuirane i unesene u sistem. Procesuiranje pošiljki traje 1-2 dana. Neusklađenost podataka na website-u dostave u SAD i na vašem računu moze biti zbog sljedećih razloga:

1.Pošiljka je dostavljena za vikend – u isto vrijeme, na website-u servisa će pisati da je pošiljka dostavljena, ali je ona međutim odnesena u najbližu poštu te će biti dostavljena u skladište u roku od 3 radna dana.

2.Pošiljka je stigla u skladište ali nije identifikovana – ako ime ili privatni broj u skladištu primatelja nije tačan ili nije naznačen na pošiljci, pošiljka neće moći biti identifikovana i povezana sa vašim računom. Ako je pošiljka trebala da stigne u skladište, a lični račun je ne prikazuje više od 2 dana, kontaktirajte nas i priložite svoj kod za praćenje, dostavni servis u SAD, tačan opis sadržaja pošiljke, cijenu i sl.

3.Sadržaj pošiljke je zabranjen za dostavu – u ovom slučaju –moguće je da se neće pojaviti na vašem računu. Sačekajte da Vas kontaktiramo.

4.Pošiljka je dostavljena na pogrešnu adresu - Ukoliko se nakon pristizanja vaša pošiljka ne pojavi na profilu u dijelu ''Skladište SAD'' – kontaktirajte nas kako bismo provjerili da li se pošiljka nalazi među neidentifikovanim pošiljkama. Ako pošiljka nije poslana na našu adresu, nismo odgovorni za njeno prosljeđivanje. Da biste to obavili, molimo Vas da kontaktirate pošiljaoca ili SAD službu dostave.

Помогла ли вам статья?